I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, November 20, 2012

Rasulullah s.a.w. dan Pengemis Yahudi Buta

(seperti yang telah disebut daripada entry yang lepas)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Di sudut pasar Madinah Al-Munawarah seorang pengemis Yahudi buta hari demi hari apabila ada orang yang mendekatinya ia selalu berkata,

"Wahai saudaraku jangan mendekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu pembohong, dia itu tukang sihir, apabila kalian mendekatinya kalian akan dipengaruhinya."

Setiap pagi Rasulullah sallallahu alaihi wasallam mendatanginya dengan membawa makanan, dan tanpa berkata sepatah kata pun Rasulullah sallallahu alaihi wasallam menyuap makanan yang dibawanya kepada pengemis itu walaupun pengemis itu selalu berpesan agar tidak mendekati orang yang bernama Muhammad. Rasulullah sallallahu alaihi wasallam melakukannya hingga menjelang Baginda sallallahu alaihi wasallam wafat. Setelah kewafatan Rasulullah tidak ada lagi orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu.

Suatu hari Abu Bakar r.a. berkunjung ke rumah anaknya Aisyah r.ha. Beliau bertanya kepada anaknya.

"Anakku adakah sunnah kekasihku yang belum aku kerjakan?"

Aisyah r.ha. menjawab pertanyaan ayahnya,

"Wahai ayah engkau adalah seorang ahli sunnah hampir tidak ada satu sunnah pun yang belum ayah lakukan kecuali satu sunnah saja."

"Apakah itu?" tanya Abu Bakar r.a.

"Setiap pagi Rasulullah sallallahu alaihi wasallam selalu pergi ke hujung pasar dengan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang berada di sana." kata Aisyah r.ha.

Keesokan harinya Abu Bakar r.a. pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikannya kepada pengemis itu. Abu Bakar r.a. mendatangi pengemis itu dan memberikan makanan itu kepadanya.

Ketika Abu Bakar r.a. mulai menyuapnya, si pengemis marah sambil berteriak, "Siapakah kamu?"

Abu Bakar r.a. menjawab, "Aku orang yang biasa."

"Bukan! Engkau bukan orang yang biasa mendatangiku." jawab si pengemis buta itu.

"Apabila ia datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah mulut ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut dengan mulutnya setelah itu ia berikan padaku dengan mulutnya sendiri," pengemis itu melanjutkan perkataannya.

Abu Bakar r.a. tidak dapat menahan air matanya, ia menangis sambil berkata kepada pengemis itu,
"Aku memang bukan orang yang biasa datang padamu, aku adalah salah seorang dari sahabatnya, orang yang mulia itu telah tiada. Ia adalah Muhammad Rasulullah sallallahu alaihi wasallam."

Setelah pengemis itu mendengar cerita Abu Bakar r.a. dia pun menangis dan kemudian berkata,
"Benarkah demikian? Selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya, ia tidak pernah memarahiku sedikitpun, ia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi, Baginda begitu mulia... "

Akhirnya pengemis Yahudi buta tersebut bersyahadah di hadapan Abu Bakar r.a.


Di sini ada dua pengajaran yang boleh diambil:
1. Berbuat baiklah kepada semua orang walaupun orang tersebut menghina, memfitnah dan sebagainya.
2. Berusaha untuk melakukan sunnah2 Rasulullah sallallahu alaihi wasallam sebagaimana yang dilakukan Abu Bakar r.a. yang tidak pernah tertinggal walau satu sunnah Rasulullah sekalipun.

Sesungguhnya yang baik itu datangnya dari Allah dan yang buruk itu telah disandarkan atas kelemahan diri saya sendiri... wallahualam~

No comments:

Post a Comment